Homemade MAME arcade machine

Όλα σχετικά με τον αγαπημένο μας emulator.

Συντονιστές: Nemo, Maddog, Whacker, BraiNKilleR

arximidis
Metal Slug
Metal Slug
Δημοσιεύσεις: 169
Εγγραφή: 02 Ιουν 2011 18:46

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από arximidis »

Αλλαγές...

Το έφτιαξα... δεν μου άρεσε... το διέλυσα... και το ξανάφτιαξα :D :D

Ένα πράγμα που μου κόλλαγε άσχημα ήταν το πλάτος, τουλάχιστον ως προς το αισθητικό. Φαινόταν πολύ στενό, οπότε και αναγκάστηκα να του δώσω επιπλέον 9 πόντους. Τώρα δείχνει πιο καλό (τουλάχιστον οπτικά)

Τώρα βρίσκομαι σε ένα άλλο δίλημμα.
Πως να το κάνω να ανοίγει από μπροστά. Να ανοίγει το ξύλο που βρίσκονται τα χειριστήρια το απέρριψα, γιατί είναι μ@λ@κί@. Θέλω να είναι όσο σταθερό γίνεται.

Οπότε μου μένουν δύο επιλογές. Ή να ανοίγει προς τα κάτω το ξύλο που βρίσκεται ο κερματοδέκτης, ή το ξύλο ακριβώς από κάτω.
Στην πρώτη περίπτωση δεν θα φαίνονται οι μεντεσέδες, αλλά θα φαίνονται οι τρύπες από τις κλειδωνιές. Επίσης, το ξύλο των χειριστηρίων δε θα είναι βιδωμένο στο ξύλο του κερματοδέκτη, με αποτέλεσμα να χάνουμε ελαφρώς από σταθερότητα (θα κρατάνε μόνο οι πλαϊνές βίδες)
Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα σταθερότητας, αλλά και δε θα φαίνονται οι κλειδωνιές. Ωστόσο αναγκαστικά θα φαίνονται οι μεντεσέδες. Βέβαια θα χρειαστείς να σκύψεις για να τους δεις, αλλά θα τους δεις
Άβαταρ μέλους
pooky(1)
Mame Maniac
Mame Maniac
Δημοσιεύσεις: 572
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2006 14:45
Τοποθεσία: Skyrim.

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από pooky(1) »

Δεν είναι κακό να φαίνονται οι μεντεσέδες!

Αν σε ενοχλεί τόσο πολύ, μπορείς να τους αντικαταστήσεις ή να τους βάψεις!
14-06-1984 ----- 14-06-2011. 27 years of gaming!
Άβαταρ μέλους
ambu_dare
Out of Space
Out of Space
Δημοσιεύσεις: 1796
Εγγραφή: 10 Φεβ 2005 15:40

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από ambu_dare »

arximidis έγραψε:Τώρα βρίσκομαι σε ένα άλλο δίλημμα.
Πως να το κάνω να ανοίγει από μπροστά. Να ανοίγει το ξύλο που βρίσκονται τα χειριστήρια το απέρριψα, γιατί είναι μ@λ@κί@. Θέλω να είναι όσο σταθερό γίνεται.
Συνήθως άνοιγε το κάθετο τμήμα ακριβώς κάτω από το πλατό/πάνελ με τα χειριστήρια και παρόλα αυτά έμεναν σταθερά και αυτά, έτσι θα έχεις άμεση πρόσβαση σε μελλοντικές επιδιορθώσεις κλπ αλλαγές στο τμήμα όπου βρίσκονται τα χειριστήρια (αν θυμάσαι το κλασικό στρόγγυλο κλειδάκι μπροστά στο κέντρο). Εμπρός επίσης άνοιγαν κάτω στο μέρος του κερματοδέκτη - ένα μικρό τμήμα όσο ακριβώς αφορούσε το όλο αυτό σύστημα και βασικά ήταν τμήμα του οπότε δεν φαινόταν κάτι περίεργο, αναρωτιέμαι τί κερματοδέκτη έχεις. Ακόμη για να σου προτείνουμε τί ακριβώς και πως, καλό θα ήταν να μας πεις για ποιον λόγο ακριβώς θα επιθυμούσες να ανοίγει μπροστά, πλην των δύο αυτών λόγων που σου επισήμανα εγώ (επίσκεψη στα συστήματα χειρισμού και κερμάτων).

Δες 1:10 για πρόσβαση στον κερματοδέκτη και στο 2:00 μία "εναλλακτική πρόταση για το πάνελ χειρισμού:
http://www.youtube.com/watch?v=Wyze2iYeo1c

Άλλη λύση είναι να ανοίγει όλο το μπροστινό τμήμα του κερματοδέκτη, αλλά αυτό φυσικά είναι άσχετο ουσιαστικά με το πάνελ χειρισμού (http://www.eibmoz.net/mamecabinet/WIP2.jpg)

Δεν θυμάμαι να μας είπες:
α) που βρίσκεσαι και τα φτιάχνεις όλα αυτά (μακάρι να είσαι κοντά) :pray:
β) τελικά ο χώρος της οθόνης σου πόσος είναι με την πρόσφατη αλλαγή (πλάτος - ύψος); :silence:
Εικόνα
arximidis
Metal Slug
Metal Slug
Δημοσιεύσεις: 169
Εγγραφή: 02 Ιουν 2011 18:46

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από arximidis »

Αυτό το κόλπο που είδα στο βίντεο, αν και εντυπωσιακό, απαιτεί να κινούνται περισσότερα από ένα ξύλα -> δεν μου αρέσει (χώρια που κατασκευαστικά θα θέλει πολύ προσοχή. Δεν είμαι δα και τεχνίτης ξυλουργός :D ).
Προσωπικά προτιμώ να κινείται μόνο ένα ξύλο και σίγουρα δε θέλω αυτό με τα χειριστήρια. Αυτό που έχει τον κερματοδέκτη είναι καλή περίπτωση, αλλά τώρα που το σκέφτομαι θα δίνει και λίγο χώρο. Επιπλέον όλα θα είναι πλάγια και ίσως δύσκολα θα βάζεις τα χέρια σου. :?:
Η άλλη περίπτωση δείχνει πιο καλή. Απλά θα ξαπλώνεις κάτω (βάζοντας ένα χαλάκι :) ), όπως κάνουμε στα αυτοκίνητα :D και θα βλέπεις όλα τα εξαρτήματα από κάτω. Το δοκίμασα και φαίνεται λίγο πιο πρακτικό. Ούτως ή άλλως πόσες φορές θα χρειαστεί να κάνω κάτι στα χειριστήρια ή στον κερματοδέκτη.

Οι διακόπτες και τα joystic είναι πολύ καλής ποιότητας (πρόκειται για HAPP) ενώ ο κερματοδέκτης είναι καινούργιας τεχνολογίας (μικρός σε διαστάσεις) και ηλεκτρονικός. Ειδικά η τιμή του είναι εντυπωσιακή... Νομίζω σας είπα για αυτόν σχετικά... Το κόλπο με την πετονιά δεν πιάνει σε αυτόν. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι είναι αδύνατον να τον ξεγελάσεις...
Πρόκειται για αυτόν... http://cgi.ebay.com/CH-Advanced-CPU-Coi ... 3a65766c69
Έχει πολλά θετικά (το ένα είναι σίγουρα η τιμή :wink: ) που ίσως κάποτε να σας τα πω... αλλά προειδοποιώ ότι είναι θέματα καθαρά ηλεκτρονικής φύσης. Αν δεν γνωρίζετε ηλεκτρονικά, ίσως δυσκολευτείτε να καταλάβετε. Για παράδειγμα ένα από τα θετικά είναι ότι έχει έξοδο ανοιχτού συλλέκτη και μπορώ να επιλέξω τη λογική. Δηλαδή αν θα γίνεται high ή low)


Με την αλλαγή που έκανα το πλάτος είναι στα 65cm (+ 4 πόντους που δίνει το πάχος των πλαϊνών τμημάτων). Το ύψος χωρίς τις ρόδες είναι στο 110cm.
Γενικά στην εικόνα φαίνεται η original καμπίνα στην οποίο προσπαθώ να μοιάσω. Σίγουρα δεν θέλω να την κάνω και ακριβώς ίδια, αλλά πολύ κοντά σε αυτήν. Το πρόβλημα είναι ότι έχω μόνο αυτήν την εικόνα και καθόλου διαστάσεις... έτσι ξεκίνησα :shock:

Σε αυτήν την καμπίνα ανοίγει το ξύλο του κερματοδέκτη (λογικά... αφού φαίνεται και η κλειδαρότρυπα). Και αυτό καλό είναι... Να γιατί είμαι σε δίλημμα :)
Δεν αποκλείω βέβαια σε αυτήν την καμπίνα, να ανοίγει και το ξύλο των χειριστηρίων :?:
Συνημμένα
el12.jpg
el12.jpg (39.26 KiB) Προβλήθηκε 1924 φορές
Άβαταρ μέλους
ambu_dare
Out of Space
Out of Space
Δημοσιεύσεις: 1796
Εγγραφή: 10 Φεβ 2005 15:40

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από ambu_dare »

Επιμένεις να μην μου λες που είσαι, εκτός αν το έγραψες πουθενά και δεν το πήρα είδηση. Δεν πειράζει, για διαστάσεις που προβληματίζεσαι έχω κανονικό νανάκι για ακριβείς μετρήσεις, αν σε ενδιαφέρει να κάνω μία βόλτα στην υπόγα με το μέτρο και την φωτογραφική μηχανή. Αν θέλεις να βγάλω και καμιά ντουζίνα κατοστάρικα να σου δώσω για να έχει retro αίσθηση το δικό σου νανάκι. :wink: Στο δικό μου, η οθόνη δεν ξέρω καθόλου αν παίζει δεν έχει πάρει ποτέ ζουμί, αφού έλειπαν τα μισά από τα σωθικά του και δεν ασχολήθηκα ποτέ να δω τί θέλει. Αντιθέτως κάποιου άλλου το νανάκι παίζει μία χαρά - λίγο λάδωμα θέλει το τιμόνι και μεταφορά πριν γίνει και αυτό τελείως χάλια από την σκόνη/υγρασία/κλπ. :roll:
Εικόνα
arximidis
Metal Slug
Metal Slug
Δημοσιεύσεις: 169
Εγγραφή: 02 Ιουν 2011 18:46

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από arximidis »

Από Αθήνα
------------

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τους λόγους που τελικά μεγάλωσα το συνολικό πλάτος... Σήμερα έκανα κάποιους υπολογισμούς και κατέληξα σε ένα απίστευτο συμπέρασμα :D :shock:
Ο βασικός λόγος δεν είχε να κάνει με το αν ήταν πολύ στενό για δύο παίκτες. Απλά τα έφτιαξα και το κοιτούσα από μπροστά, βλέποντας ύψος και πλάτος. Μου φαινόταν αντιαισθητικά στενό (για αυτό είπα ότι το άλλαξα για καθαρά αισθητικούς λόγους)

Αυτό που έκανα ήταν να ξεβιδώσω το ένα πλαϊνό mdf και σιγά σιγά να το απομακρύνω, ώστε να βρω το σημείο εκείνο όπου θα φαίνεται αισθητικά ωραίο. Κατέληξα σε μια διάσταση κοντά στα 70cm Να σημειώσω ότι όλοι την ώρα η καμπίνα δεν πάταγε απ' ευθείας στο έδαφος, αλλά πάνω σε μια 18άρα mdf πλάκα (με αποτέλεσμα να του δίνει λίγο ακόμη ύψος. 1,8cm). Αυτό είναι που θα συμβαίνει και στην πραγματικότητα, αφού θα του βάλω ροδάκια και ποδαράκια (και μάλιστα θα προσέξω να μην ξεπεράσω τα επιπλέον 1,8cm για τα οποία και μίλησα προηγουμένως)

Η οθόνη έχει πλάτος περίπου 45cm. Οπότε λέω, θα δώσω 10 πόντους από κάθε πλευρά. Άρα συνολικά 65. Συν περίπου 4 που δίνουν οι πλαϊνές πλάκες, βγαίνει 69.
Έκοψα τα καινούργια ξύλα και το έφτιαξα (πάλι πάνω στην mdf πλάκα). Το κοιτάω από μπροστά και λέω... Τώρα μάλιστα δείχνει πολύ όμορφο... :wink:

Κάθισα και έσπασα το κεφάλι μου, γιατί έδειχνε πολύ πιο ωραίο από ότι αρχικά. Να σημειώσω πως αρχικά είχε συνολικό πλάτος 60cm :roll:

Αν υπολογίσουμε το λόγο ύψος προς πλάτος, στην πρώτη περίπτωση βγαίνει 110/60 = 1,83 (μπλιάχ). Ακόμα και αν τοποθετήσουμε την καμπίνα πάνω στην mdf πλάκα, βγαίνει (110+1,8)/60 = 1,86 (ακόμη πιο μπλιάχ)
Ας κάνουμε τον ίδιο υπολογισμό μετά την αλλαγή του πλάτους...
110/69 = 1,59 (λίγο πιο ωραίο εεε;)
Ίσως είναι καλύτερα να βάλουμε τους ακριβείς αριθμούς. Το πραγματικό ύψος είναι 109,5cm και η mdf πλάκα από κάτω 1,8cm. Το πραγματικό πλάτος είναι 68,8cm. Για να δούμε τώρα:
(109,5+1,8)/68,8 = 1,617 (κουκλί :D :D :D ).
Αν δεν το πιάσετε πρόκειται για τη χρυσή τομή που λέγανε οι αρχαίοι παππούδες μας. Είναι το γνωστό Φ, ο αριθμός που προσδίδει ένα αίσθημα καλαισθησίας (Ο Φ είναι άρρητος και με τα τρία πρώτα δεκαδικά έχει την τιμή Φ = 1,618). Ναι γιατί με αυτές τις διαστάσεις μου φαινόταν πιο καλαίσθητο. 8)

Βέβαια στην πραγματικότητα πιθανόν να βγεί χαμηλότερο από 109,5+1,8 γιατί δεν ξέρω πόσο ύψος θα μου δώσουν τα ροδάκια (λογικά θα μου δώσουν επιπλέον 0,5 και γιθα αυτό το ύψος είναι 109,5, ώστε συνολικά να γίνει 110). Ακόμη και έτσι όμως θα είμαι πολύ κοντά στον Φ (110/68,8 = 1,60)

Μετά από αυτό, μάλλον δύσκολα θα αλλάξω τις διαστάσεις (τουλάχιστον το ύψος και το πλάτος). Αυτό σημαίνει ότι πλέον, δεν πολύ ενδιαφέρουν οι διαστάσεις τις original καμπίνας. :D :D :D :D :D :D :D :D


Συμπέρασμα: Κάτι παραπάνω γνωρίζαν οι προγονοί μας !!!
Άβαταρ μέλους
ambu_dare
Out of Space
Out of Space
Δημοσιεύσεις: 1796
Εγγραφή: 10 Φεβ 2005 15:40

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από ambu_dare »

Μάλιστα... ΨΥΧΑΚΙΑ!!! :lol:

Χωρίς παρεξήγηση, όσοι με ξέρουν αντιλαμβάνονται ότι το λέω και για τον εαυτό μου σε πολλές περιπτώσεις και το εννοώ με "καλή έννοια" ειδικά όσον αφορά τα τεχνολογικά θέματα.
Εικόνα
arximidis
Metal Slug
Metal Slug
Δημοσιεύσεις: 169
Εγγραφή: 02 Ιουν 2011 18:46

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από arximidis »

ambu_dare έγραψε:Μάλιστα... ΨΥΧΑΚΙΑ!!! :lol:

Χωρίς παρεξήγηση, όσοι με ξέρουν αντιλαμβάνονται ότι το λέω και για τον εαυτό μου σε πολλές περιπτώσεις και το εννοώ με "καλή έννοια" ειδικά όσον αφορά τα τεχνολογικά θέματα.
LOL όχι δα :D :D

Απλά έθεσα μια διαφορετική διάσταση στο θέμα. :mrgreen: Ο Παρθενώνας σε κάτι τέτοια βασίζεται (μαζί με οφθαλμαπάτες), για αυτό και είναι τόσο τέλεια κατασκευή :wink:


Για την ώρα αυτό που έχω να κάνω είναι να κόψω άλλο ένα ξύλο, γιατί το ξέχασα να το δώσω στο ξυλουργείο. Επιπλέον ένα άλλο το έχω κόψει σε λάθος διαστάσεις. Ευτυχώς είναι μεγαλύτερο, οπότε θα πάω το ξύλο να μου το κόψουν μικρότερο. Μετά από αυτά είναι έτοιμο και αρχίζει η κατασκευή των λεπτομερειών στο εσωτερικό, με κυριότερο του πλαισίου που θα κρατάει την οθόνη (εκεί και αν έχει να γίνει όργιο :D :D )
Άβαταρ μέλους
Maddog
Master Modelator
Master Modelator
Δημοσιεύσεις: 3768
Εγγραφή: 26 Μάιος 2004 14:44
Τοποθεσία: Κάποιο beach bar στο Ντουμπάι
Επικοινωνία:

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από Maddog »

Δεν μου λες, επειδή ο κουμπάρος ambu δεν κελάιδισε ακόμα... :bub:
Όταν τελειώσεις το δικό σου, του φτιάχνεις ένα bartop γιατί μας έχει πρήξει; Πληρώνουμε όσα-όσα για να ησυχάσει το κεφάλι μας. :P
Παππού όλος ο κόσμος ανησυχεί μήπως η σχέση σου με την πιτσιρίκα αποβεί μοιραία.
-Τι να κάνουμε παιδί μου...αν πεθάνει - πέθανε...
Άβαταρ μέλους
pooky(1)
Mame Maniac
Mame Maniac
Δημοσιεύσεις: 572
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2006 14:45
Τοποθεσία: Skyrim.

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από pooky(1) »

Κάνει "tweet" ο κουμπάρος σου; Καναρίνι είναι; :lol:
14-06-1984 ----- 14-06-2011. 27 years of gaming!
Άβαταρ μέλους
ambu_dare
Out of Space
Out of Space
Δημοσιεύσεις: 1796
Εγγραφή: 10 Φεβ 2005 15:40

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από ambu_dare »

LoL... ανταλλάσσω arcade stuff με bartop technical advices & building support... :bub:

Πριν αρχίσεις τις "λεπτομέρειες" της οθόνης φίλε Αρχιμίδη, δεν περιμένεις να δούμε μπας και έχω καμιά πιο μεγάλη arcade οθόνη σε working condition για "μεγαλύτερες απολαύσεις", φτάνει να χωράει στο νανάκι σου.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Maddog
Master Modelator
Master Modelator
Δημοσιεύσεις: 3768
Εγγραφή: 26 Μάιος 2004 14:44
Τοποθεσία: Κάποιο beach bar στο Ντουμπάι
Επικοινωνία:

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από Maddog »

ambu_dare έγραψε:LoL... ανταλλάσσω arcade stuff με bartop technical advices & building support... :bub:
ΚΕΛΑΙΔΙΣΕ, ΚΕΛΑΙΔΙΣΕ!!! :lol: :lol: :lol:
Παππού όλος ο κόσμος ανησυχεί μήπως η σχέση σου με την πιτσιρίκα αποβεί μοιραία.
-Τι να κάνουμε παιδί μου...αν πεθάνει - πέθανε...
arximidis
Metal Slug
Metal Slug
Δημοσιεύσεις: 169
Εγγραφή: 02 Ιουν 2011 18:46

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από arximidis »

Για bartops νομίζω υπάρχουν άπειρα σχέδια στο διαδίκτυο... και επιπλέον δεν τα βλέπω δύσκολα κατασκευαστικά... Μπορείς να πάρεις τα σχέδια και να τα δώσεις σε ξυλουργείο. Στο άψε σβήσε θα το φτιάξουν... :D :D

Ωστόσο αν πραγματικά θέλεις να εντυπωσιάσεις...
http://www.bornrich.com/entry/top-12-lu ... ng-tables/

Μελλοντικά ίσως φτιάξω ένα τέτοιο τραπεζάκι !!! :wink:
Άβαταρ μέλους
pooky(1)
Mame Maniac
Mame Maniac
Δημοσιεύσεις: 572
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2006 14:45
Τοποθεσία: Skyrim.

Re: Homemade MAME arcade machine

Δημοσίευση από pooky(1) »

Ωραίος και πάλι.

Μόλις έκανα και συνδρομή στο κανάλι σου!
14-06-1984 ----- 14-06-2011. 27 years of gaming!
Απάντηση