Star Control II (3DO/PC)

aka User Games Reviews. Τα καλύτερα πηγαίνουν στα reviews του mame.gr.

Συντονιστές: Maddog, Whacker, Badge

Άβαταρ μέλους
Maddog
Master Modelator
Master Modelator
Δημοσιεύσεις: 3768
Εγγραφή: 26 Μάιος 2004 14:44
Τοποθεσία: Κάποιο beach bar στο Ντουμπάι
Επικοινωνία:

Star Control II (3DO/PC)

Δημοσίευση από Maddog »

Κάτι λίγο πιο σύγχρονο από τις προηγούμενες εγγραφές-αυτό το forum θέλει λίγο περισσότερη στοργή... :?
Game : Star Control II
Platform : 3DO/PC
Company : Toys For Bob/Accolade
Year : 1992

Το παιχνίδι αυτό το ανακάλυψα πρώτη φορά δοκιμάζοντας διάφορα ISOs στον FreeDO emulator. Ήταν ΤΟΣΟ καλό που ξεχώριζε από τον σωρό ακριβώς όπως ένα διαμάντι στην λάσπη. Στην πορεία ανακάλυψα ότι δεν είναι και τόσο άγνωστο, αλλά είμαι 99% βέβαιος ότι οι περισσότεροι δεν το έχετε ξανακούσει/δει ποτέ, κάτι που πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Και πριν παραπονεθείτε "που θα βρούμε το ISO ή ένα αρχαίο PC abandonware ρε π@π@ρ@", διαβάστε μέχρι το τέλος! :wink:

Περιγραφή: Ο όρος space epic είναι ίσως ο καλύτερος που ταιριάζει στο παιχνίδι αυτό. Η βασική υπόθεση έχει ως εξής: Ο Γαλαξίας ήταν για χρόνια σε πόλεμο. Από την μια πλευρά οι Γήινοι και κάμποσες εξωγήινες φυλές και από την άλλη οι "κακοί" Ur-Quan με τους συμμάχους και τους σκλάβους τους. Κατά την διάρκεια του πολέμου, η Γη έστειλε μια μυστική ερευνητική αποστολή σε έναν εξωγήινο πλανήτη στην άλλη άκρη του Σύμπαντος. Η αποστολή αυτή απομονώθηκε από την Γη εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου και υποχρεώθηκε να αποικήσει τον εξωγήινο πλανήτη. Στα έγκατα του ανακάλυψε ένα αρχαίο εξωγήινο εργοστάσιο κατασκευής διαστημοπλοίων της χαμένης φυλής των Precursors, που κατείχε τεχνολογία εντελώς άγνωστη στο υπόλοιπο σύμπαν. Κατάφεραν να το θέσουν σε λειτουργία και ξεκίνησε η δημιουργία ενός υπερ-διαστημοπλοίου με σκοπό να καταφέρουν να επικοινωνήσουν με την Γη ζητώντας βοήθεια. Επειδή όμως δεν υπήρχαν αρκετά resources, το μόνο που κατάφεραν να κατασκευάσουν ήταν το βασικό πλαίσιο και κάποιους βασικούς κινητήρες/όπλα. Το ημιτελές εξωγήινο διαστημόπλοιο με Γήινο πλήρωμα ξεκινά για την Γη με διοικητή εσάς! Φτάνοντας όμως, ανακαλύπτετε ότι, αντίθετα με ότι έχουμε συνηθίσει, η Γη ηττήθηκε πανηγυρικά και υποχρεώθηκε να φυλακιστεί κάτω από ένα δυναμικό πεδίο που δεν επέτρεπε την έξοδο στο διάστημα. Μοναδικοί Γήινοι που δεν φυλακίστηκαν σε αυτό ήταν κάποιοι ελάχιστοι σε έναν διαστημικό σταθμό, υπό την φρούρηση κάποιων συμμάχων των Ur-Quan που επιτηρούν το πεδίο και τις κινήσεις στο ηλιακό σύστημα. Μπορείτε με το wannabe space battleship σας να ελευθερώσετε την Γη και το Σύμπαν ολόκληρο από την σκληρή σκλαβιά των Ur-Quan; Η απάντηση στο παιχνίδι...αφού πρώτα τριγυρίσετε το μισό σύμπαν και γνωρίσετε κάμποσους aliens!

Γραφικά: Αξιόλογα για την εποχή (256 color VGA) με έξτρα περιεχόμενο στην 3DO έκδοση που βγήκε κάπως αργότερα. Κάνουν την δουλειά τους μια χαρά.

Ήχος: εξαιρετικά ταιριαστά mod θέματα που θα ξυπνήσουν πολλές αναμνήσεις στους κατόχους Amiga. Υποστήριξη speech.

Gameplay: ΟΛΑ τα λεφτά!!! Εθιστικότατο, με τεράστια ποικιλία, open ended (έχει κάποιον χρονικό περιορισμό, αλλά όχι πολύ ενοχλητικό αν δεν αναλωθειτε σε τελείως άσκοπες βόλτες στο διάστημα-αν και ακόμα και αυτό είναι διασκεδαστικό ενίοτε!) χωρίς να γίνεται χαοτικό. Είναι από εκείνα που μπορούν να σου φάνε μέρες μόνο και μόνο για να δεις τι γίνεται παρακάτω. Με ελαφρές αποχρώσεις από Elite, χωρίζεται σε 4 κύρια μέρη: διάλογοι με όσους συναντάς στο παιχνίδι, διαστημικές μάχες, υπερδιάστημα και πλανητική εξερεύνηση. Αναλυτικά:
-Διάλογοι: Μπορείτε να επικοινωνήσετε με όποιον συναντάτε στον δρόμο σας. Το παιχνίδι σου δίνει αρκετές επιλογές ως προς τις απαντήσεις σου, καθεμία από τις οποίες προκαλει διαφορετική αντίδραση στους συνομιλητές σου και ανοίγει άλλες επιλογές, θυμίζοντας κάποια παλιά adventures. Υπάρχει διάχυτο (καλό) χιούμορ και υποστηρίζεται speech αν θέλετε. Δείτε τον διάλογο κοντά στην αρχή με τον μοναχικό Spathi στον Πλούτωνα ή αργότερα με τις διαστημικές "γκόμενες" Syreen και θα με θυμηθείτε...
-Διαστημικές μάχες: αν δεν είστε καλοί στους διαλόγους θα καταλήξετε εκεί (με μερικούς, θα καταλήξετε έτσι κι αλλιώς, δεν παίρνουν όλοι από λόγια). Η θέα και ο χειρισμός θυμίζουν κάπως ένα πολύ εξελιγμένο Asteroids και είναι εύκολο να συνηθίσεις, αλλά δύσκολο να τελειοποιήσεις τις ικανότητες σου. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι κάθε διαστημόπλοιο έχει τελείως διαφορετικές ικανότητες και τρόπους να νικήσεις στην μάχη και έχετε ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό mode που θα σας απασχολήσει για καιρό. Μόνο το να ανακαλύψεις ποιός είναι καλός ενάντια σε ποιόν θα σας πάρει κάμποσο. Πρόσθετο bonus, το melee mode: μάχες μόνο, με πλήρη roster διαστημοπλοίων διαθέσιμα προς επιλογή αμέσως και χωρίς extra σάλτσες. Καλό για προπόνηση ή γρήγορη διασκέδαση.
-Υπερδιάστημα: απλό σχετικά, έτσι χειρίζεται το παιχνίδι το ταξίδι ανάμεσα στα άστρα (υπάρχουν ΠΟΛΛΑ για να πάτε και το καθένα έχει τους πλανήτες του). Διαλέγεις προορισμό (προσοχή στα καύσιμα) και πηγαίνεις εκεί με αυτόματο πιλότο μετά από λίγο ή αν θέλεις πιλοτάρεις μόνος σου βάσει συντεταγμένων. Προσοχή μόνο, στο υπερδιάστημα δεν βολτάρετε πάντα μόνοι σας και μπορεί να έχετε καλές αλλά και κακές συναντήσεις!
-Πλανητική εξερεύνηση: κάθε άστρο έχει τους πλανήτες του και κάθε πλανήτης έχει διαφορετική μορφολογία, συνθήκες, πρώτες ύλες και ίσως ακόμα και ζωντανούς οργανισμούς. Από τροχιά κάνετε scan και αφού δείτε τι υπάρχει εκεί κάτω, στέλνετε το probe σας για να κοιτάξει από κοντά και να μαζέψει ότι χρήσιμο βρει. Τις πρώτες ύλες μπορείτε να τις πουλήσετε για credit με τα οποία θα βάζετε σταδιακά upgrades στο διαστημόπλοιο σας (και θα πληρώνετε και την "βενζίνη") ενώ και οι μορφές ζωής έχουν χρησιμότητα ως (διαφορετική) μορφή χρήματος, αρκεί να βρείτε τους κατάλληλους αγοραστές και να καταφέρετε να τις τσακώσετε χωρίς να σας μετατρέψουν σε συντρίμμια, αφού δεν κάθονται πάντα πρόθυμα να συλληφθούν. Προσοχή όμως: οι συνθήκες κάθε πλανήτη δεν είναι απαραίτητα φιλικές για το probe σας. Υψηλές θερμοκρασίες, ηλεκτρικές εκκενώσεις, σεισμοί και διάφορα άλλα φαινόμενα σας απειλούν και απαιτείται προσεκτικό πιλοτάρισμα για να τα αποφύγετε. Αν όχι, απώλειες σε πλήρωμα ή και ολική απώλεια του probe είναι αναπόφευκτες. Σταδιακά μπορείτε να κάνετε και εδώ κάποια upgrades για να αντέχει λίγο καλύτερα στα ζόρικα. Επίσης η βαρύτητα επηρεάζει το κόστος κάθε "επιδρομής" στον πλανήτη σε καύσιμα, οπότε αν προσπαθήσετε να μαζέψετε φτηνοπράγματα από πλανήτες με μεγάλη βαρύτητα, μπορεί να σας κοστίσει περισσότερο από το πιθανό κέρδος...

Σύνολο: Μαγεία!Δεν περιγράφω άλλο... (Χελάκης ΤΜ)

Λοιπά Στοιχεία: Τώρα που (ελπίζω να...) σας πώρωσα, θα σας πω και το καλύτερο: το παιχνίδι είναι πλέον freeware και υπάρχει project που ασχολείται με την μεταφορά του σε σύγχρονα μηχανήματα. Προς το παρόν κυκλοφορούν ports για PC, Mac, Linux και ο source code για τους τολμηρούς. Ακόμα καλύτερα, τα περισσότερα features από την PC και την 3DO έκδοση είναι ρυθμίσιμα, οπότε μπορείτε να επιλέξετε τι προτιμάτε (υπάρχουν κάμποσες διαφορές), ενώ και τα γραφικά υποστηρίζονται σε υψηλότερες από τις standard αναλύσεις. Το port αυτό μάλλον είναι καλύτερο από οποιαδήποτε από τις αρχικές εκδόσεις.
Σας αφήνω να ανακαλύψετε τα υπόλοιπα μόνοι σας, δημοσιεύοντας τα σχετικά links. Θα εκτιμούσα να ακούσω και τις δικές σας απόψεις πάνω στο παιχνίδι, αφού το δείτε.
Project webpage
Screenshots
Downloads minimum απαίτηση ο installer και το content pack (12 MB) ενώ το speech και music package είναι προαιρετικά (άλλα 127 ΜΒ, DSL recommended)
Αγγλική περιγραφή από το Gamespy, αν δεν σας καλύπτει η δική μου
FAQ και Walkthrough μην τα διαβάσετε πριν παίξετε λίγο το παιχνίδι μόνοι σας, η ανακάλυψη είναι η μισή μαγεία!

PS: Final tip: save often! and enjoy... :D
Παππού όλος ο κόσμος ανησυχεί μήπως η σχέση σου με την πιτσιρίκα αποβεί μοιραία.
-Τι να κάνουμε παιδί μου...αν πεθάνει - πέθανε...
Άβαταρ μέλους
Whacker
Moderator
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1608
Εγγραφή: 15 Απρ 2004 22:06
Τοποθεσία: 'δω χάμου
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Whacker »

Εμένα με έπεισες πάντως να το δοκιμάσω... :wink:
-Έτοιμο το compile;
-Ναι...
-Σβήσε και ξανάρχισε, βγήκε νέο update!
Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

Καταρχας μπραβο για την αναλυση :-)

Τωρα η απορια (Lol) - γιατι εχω την εντυπωση οτι το παιχνιδι το εχει δωσει το retrogamer καποια στιγμη ? ειμαι στη δουλεια και δεν μπορω να το τσεκαρω - αλλα αν ειναι ετσι , προκειται για την ιδια version ή θα πρεπει να αρχισω το κατεβασμα ? τεσπα τι ρωταω αφου το απογευμα θα το ψαξω...

8)
Άβαταρ μέλους
paspartoo
*nix Master
Δημοσιεύσεις: 694
Εγγραφή: 01 Σεπ 2004 11:19

Δημοσίευση από paspartoo »

βρε σεις ???? ποιος επισκεπτης ??? ο paspartoo ειμαι...χαλασε το phpbb ? Προεδρεεε ??? :lol:
Leave the gun. Take the cannoli.
Άβαταρ μέλους
ambu_dare
Out of Space
Out of Space
Δημοσιεύσεις: 1796
Εγγραφή: 10 Φεβ 2005 15:40

Δημοσίευση από ambu_dare »

paspartoo έγραψε:βρε σεις ???? ποιος επισκεπτης ??? ο paspartoo ειμαι...χαλασε το phpbb ? Προεδρεεε ??? :lol:
Τόσο καιρό που έχεις να φανείς δεν σε καταλάβαμε φίλε μου. :twisted:

Λοιπόν για να μην το μ.....ε το όλο θέμα. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση MD, αναρωτιέμαι αν θα είναι το ίδιο απολαυστικό και αξιόλογο και το παιχνίδι. Μα τι ρωτάω, αφού το προτείνεις εσύ τότε σίγουρα θα είναι... τρέχω να το κατεβάσω...

(Πρόσφατα έπαιξα τα Space Quest: Replicated & Τhe Lost Chapter http://wiw.org/~jess/replicated.html / αχ! αναμνήσεις... βλέπετε υπάρχει μία αδυναμία στα space based adventure / action games)
Άβαταρ μέλους
Maddog
Master Modelator
Master Modelator
Δημοσιεύσεις: 3768
Εγγραφή: 26 Μάιος 2004 14:44
Τοποθεσία: Κάποιο beach bar στο Ντουμπάι
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Maddog »

@επισκέπτης/Paspartoo: χαιρόμεθα που είσαι και εσύ ζωντανός, είχα αρχίσει να πιστεύω ότι θα ήσουν ξυλιασμένος πουθενά στο Νευροκόπι (εκεί κοντά που συχνάζεις τελευταία είναι...) :twisted:
Δεν είμαι σίγουρος ποιά version είχε δώσει το Retrogamer γιατί πάει αρκετός καιρός, αν είναι η 0.3 αξίζει ασυζητητί τον κόπο να κατεβάσεις την 0.4 που είναι τώρα διαθέσιμη.
Ελπίζω άμα δει το post ο Olorin, να κανονίσει να μπει και στο PC Master DVD, well worth it!

Να προσθέσω επίσης ότι με λίγη *σχετικά* δουλειά είναι εφικτή μετάφραση στα Ελληνικά καθώς και αλλαγή των γραφικών/ήχου!
Παππού όλος ο κόσμος ανησυχεί μήπως η σχέση σου με την πιτσιρίκα αποβεί μοιραία.
-Τι να κάνουμε παιδί μου...αν πεθάνει - πέθανε...
Άβαταρ μέλους
theoritikos
Mame Maniac
Mame Maniac
Δημοσιεύσεις: 620
Εγγραφή: 15 Οκτ 2005 22:37

Δημοσίευση από theoritikos »

To retrogamer νομίζω έχει δώσει μια εκδοσή του παιχνιδιού που είναι φτιαγμένη απο οπαδούς του. Στο ίδιο τεύχος είχαν αφιέρωμα σε αυτό το παιχνίδι.
Άβαταρ μέλους
xalia
L33t P14y3r
L33t P14y3r
Δημοσιεύσεις: 1932
Εγγραφή: 14 Φεβ 2005 12:07

Δημοσίευση από xalia »

Maddog με έχεις καταστρέψει! μία το saturn μία το dreamcast, τώρα 3do τι να πρωτοδοκιμάσω!
παρατάω τις σπουδές να γίνω full time gamer!!!
reboot
--------
Άβαταρ μέλους
ambu_dare
Out of Space
Out of Space
Δημοσιεύσεις: 1796
Εγγραφή: 10 Φεβ 2005 15:40

Δημοσίευση από ambu_dare »

xalia έγραψε:...παρατάω τις σπουδές να γίνω full time gamer!!!
Μίλα με τον Olorin που βαρέθηκε να κάνει αυτή την δουλειά μπας και σε μπάσει στα κόλπα... :twisted:
Άβαταρ μέλους
Whacker
Moderator
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1608
Εγγραφή: 15 Απρ 2004 22:06
Τοποθεσία: 'δω χάμου
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Whacker »

Ambu ΜΗΝ γίνεσαι κακός !!!!:naughty:

(και μη μου κλείνεις εμένα το μάτι...)
:P
-Έτοιμο το compile;
-Ναι...
-Σβήσε και ξανάρχισε, βγήκε νέο update!
Άβαταρ μέλους
xalia
L33t P14y3r
L33t P14y3r
Δημοσιεύσεις: 1932
Εγγραφή: 14 Φεβ 2005 12:07

Δημοσίευση από xalia »

Τον καημένο τον olorin! Παίζει όλη μέρα δε προλαβαίνει να κάνει τίποτα! Πνίγεται στη δουλειά!!!
reboot
--------
Olorin
Mame Freak
Mame Freak
Δημοσιεύσεις: 325
Εγγραφή: 16 Απρ 2004 02:03
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Olorin »

@xalia, έχε χάρη που έχω να γράψω 5 rev...εεε...5 μαθήματα μέσα στις επόμενες 10 μέρες (η δύναμη της συνήθειας, βλέπετε) και δεν έχω χρόνο να ανταπαντήσω στις συκοφαντίες εσού και του ambu... :P (δεν τις παράτησα ρε παιδιά τις σπουδές, απλώς... τις είχα βάλει να λειτουργούν για λίγο στο background! :lol: )

@Maddog, το αίτημά σου θα μεταφερθεί άμεσα στο γνωστό εύσωμο κυριούλη με τα μαστίγια, αν και νομίζω πως το δισκάκι του επόμενου τεύχους έχει κλείσει, οπότε πάμε για το μεθεπόμενο...
[i]Gamer χωρίς παρελθόν, είναι gamer χωρίς μέλλον...[/i]

[img]http://www.zipperfish.com/free/quizimages/nes-award1.jpg[/img]
Άβαταρ μέλους
xalia
L33t P14y3r
L33t P14y3r
Δημοσιεύσεις: 1932
Εγγραφή: 14 Φεβ 2005 12:07

Δημοσίευση από xalia »

μη μασάς olorin! Εγώ αύριο γράφω εργαστήρια/θεωρία, παραδίδω και ένα project και postαρω ανελέητα! Το κατέχουμε το αντικείμενο keep playing!
reboot
--------
Άβαταρ μέλους
Whacker
Moderator
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1608
Εγγραφή: 15 Απρ 2004 22:06
Τοποθεσία: 'δω χάμου
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Whacker »

Έχω και γω εργασία γραμμική άλγεβρα ΙΙ για τις 20 του μήνα και δεν την έχω πιάσει ακόμη... Τα κακά πράγματα τα διώχνει αυτόματα το μυαλό... :lol:
-Έτοιμο το compile;
-Ναι...
-Σβήσε και ξανάρχισε, βγήκε νέο update!
Άβαταρ μέλους
ambu_dare
Out of Space
Out of Space
Δημοσιεύσεις: 1796
Εγγραφή: 10 Φεβ 2005 15:40

Δημοσίευση από ambu_dare »

Olorin έγραψε:@xalia, έχε χάρη που έχω να γράψω 5 rev...εεε...5 μαθήματα μέσα στις επόμενες 10 μέρες (η δύναμη της συνήθειας, βλέπετε) και δεν έχω χρόνο να ανταπαντήσω στις συκοφαντίες εσού και του ambu... :P (δεν τις παράτησα ρε παιδιά τις σπουδές, απλώς... τις είχα βάλει να λειτουργούν για λίγο στο background! :lol: )
"τις είχα βάλει να λειτουργούν για λίγο στο background!" ...με πολύ χαμηλή προτεραιότητα... :lol:
Απάντηση