TYRIAN 2000 (PC Freeware)

aka User Games Reviews. Τα καλύτερα πηγαίνουν στα reviews του mame.gr.

Συντονιστές: Maddog, Whacker, Badge

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
sap
Wonder Boy
Wonder Boy
Δημοσιεύσεις: 66
Εγγραφή: 16 Μάιος 2008 17:00

TYRIAN 2000 (PC Freeware)

Δημοσίευση από sap »

Σκεφτόμενος τα arcade shoot em up στο Pc δύο τίτλους θυμάμαι το Raptor : Call of the shadows (Της Apogee υπέροχο παιχνίδι) και το Tyrian . Και τα δύο ήταν Shareware δίνοντας σου τη δυνατότητα να παίξεις μερικές πίστες (ένα επεισόδιο) και μετά αν σου αρέσε να το αγοράσεις.

GAME: Tyrian 2000
PLATFORM: PC
DEVELOPERS: Eclipse Productions ( World Tree Games)
PUBLISHERS : Epic MegaGames
YEAR: 1999 (17 Αυγούστου 2004 βγήκε ως freeware)

PLATFORM : PC
GENRE: Scrolling shooter
MODES : Full story mode ,Arcade mode , Time-battled mode, Super arcade (υπάρχει δυνατότητα και για multiplayer με λίγο δουλειά)
MEDIA : Download , FREEWARE

Εικόνα
Σχετικά νωρίς στο Story mode


Το Μοντέλο της Apogee
Αντίθετα με τις μεγάλες εταιρίες , οι μικρότερες καθώς και οι ανεξάρτητοι developers πουλούσαν τα παιχνίδια τους στηριζόμενοι κυρίως στα BBSs (Bulletin Board System) για τη διανομή τους. Αρχικά και η Apogee τα πρώτα τις παιχνίδια τα διένημε με το παραδοσιακό shareware μοντέλο, δηλαδή έδινε ολόκληρα τα παιχνίδια ζητώντας από τους καταναλώτες να πληρώσουν για αυτά εφόσον τους άρεσε(το παιχνίδι και να πληρώνουν) , δίνοντας στήριξη και βοήθεια μετά την αγορά του παιχνιδιού. Όπως ήταν φυσικό αυτό το μοντέλο δεν ήταν ιδιαίτερα επικερδές και η Apogee υιοθέτησε το γνωστό της μοντέλο στο οποίο προσφερέ το πρώτο επεισόδιο σαν shareware και πουλώντας τα υπόλοιπα επεισόδια . Αρχικά υπήρχε η επιλογή να αγοράσεις κάθε επεισόδιο ξεχωριστά , κανωντάς καλύτερη τιμή βεβαίως στην αγορά όλων.
Αυτό το μοντέλο πώλησης συχνά ανάφερετε ως το μοντέλο της Apogee αφού η μεγάλη εμπορική επιτυχία της έστρεψε πολλούς εκδότες να υιοθετήσουν το shareware. Ενδεικτικά Capstone, Parallax Software, id Software, Activision, and Epic Megagames. Αργότερα η Apogee στράφηκε παραδοσιακό μοντέλο πώλησης και διανομής ωστόσο ακόμα πωλεί τους παλιούς τίτλους μέσω shareware.
Μέσω shareware θα θυμάστε και το Tyrian (1995). To Tyrian 2000 είναι το ίδιο με το Tyrian έχοντας δυο νέα επεισόδια , νέα όπλα και πίστες στα παλιά 3 επεισόδια .

Εικόνα
Τα δύο πρώτα Cd του Pc-Master (Δεκέμβρης 1995 - Ιανουάριος 1996) Στο πρώτο (Δεξιά ) έχουμε 7 παιχνίδια Apogee και 8 της Epic(παιχνιδάρες όλα αλλά το Overkill σκοτώνει) . Στο δεύτερο έχει το Τyrian. Για τον φτωχό μου τότε pc που δεν σήκωνε τα νέα demos, τα shareware είχαν την τιμητική τους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : Έχουμε να κάνουμε με ένα δισδιάστατο arcade shoot em up. Η κίνηση γίνεται απο το κάτω μέρος της οθόνης προς τα πάνω . Χτυπάς οτιδήποτε βγαίνει στην οθόνη . Κλασσικά πράγματα δηλαδή.

Εικόνα
X-com φάση.

ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ: Το παιχνίδι έτρεχε από τα windows χωρίς πρόβλημα στα γραφικά . Ωστόσο αντιμετωπίζει στον ήχο προβλήματα και έχει κάποια γνωστή ασυμβατότητα με τη soundblaster live έχοντας όμως patch για αυτό. Προσωπικά εγώ έλυσα αυτό το πρόβλημα φορτώνοντας το παιχνίδι μέσω του DosBox (dos emulator) μέσω του οποίου είναι και τα screenshots. Στο net διαβασά ότι παρουσιάζει ασυμβατότητα σε οτιδήποτε πάνω από pentium (P2) αν κάποιος το δοκιμάσει καλό θα ήταν να κάνει ένα σχόλιο.

ΙΣΤΟΡΙΑ :Εδώ υπερισχύει του raptor το σενάριο είναι υπαρκτό και δυνατό με μεγάλες δόσεις χιούμορ (Βλέπε το σκάφος καρότο).
Η ιστορία διαδραματίζεται το 20031 , ο χαρακτήρας μας ο Trent Hawkins είναι πιλότος με αποστολή του να βρει μέρη που να μπορούν να αποικηθούν σε μακρινούς πλανήτες . Η τελευταία του αποστολή είναι στον πλανήτη Tyrian κοντά στην περιοχή των Hazudra μιας ερπετοειδής φυλής.
Μια μέρα ο καλύτερος φίλος του Trent και Hazundra Buce Quesillac δέχεται πισώπλατη επίθεση και ετοιμοθάνατος εμπιστεύεται στον Trent ότι η επίθεση προς αυτόν ήταν δουλεία της Microsol (κολοσσιαίας εταιρίας στο ρόλο του κακού) επειδή γνώριζε για το ορυκτό Gravitium (που μπορεί να ελενξει την δύναμη της βαρύτητας) που βρίσκεται μόνο στον Tyrian και τα τα σχέδια της Microsol να δημιουργήσει ένα ανίκητο αστροστόλο. Προφανώς έχοντας αυτές της γνώσεις o Trent είναι ο επόμενος στη λίστα της Microsol. Οι περιπέτειες που θα περάσει είναι πολλές αφού εκτός από τον εαυτό του ο Trent πρέπει να σώσει και τον γαλαξία 2-3 φορές , θα κάνει φίλους και εχθρούς με λεπτές ισσοροπίες με πολλές προδοσίες και ιντριγγες. Αυτές τις πληροφορίες της μαζεύουμε μες την πίστα με τη μορφή data-cubes , και πραγματικά αξίζει να τις διαβάσεις καθώς πολλές φορές έχει εξαιρετικά κωμικά στοιχεία.

Εικόνα
Μονολογίες

ΓΡΑΦΙΚΑ :Εξαιρετικά γραφικά και ομαλότατο scrolling . τα όπλα που διαθέτει ο παίχτης γεμίζουν την οθόνη αλλά δεν μπερδεύουν στην στόχευση των εχθρών καθώς και στα πυρά αυτών. Τα χρώματα είναι έντονα
και οι εχθροί καλοσχεδιασμένοι και ποικιλοί από αεροπλάνα σε κάθε μορφής διαστημόπλοια και στην 5η πιστά ανθρώπινα μέλη και φρούτα (παρωδία)
Εικόνα
Άλλο ένα κωμικό στοιχείο , ίσως το θυμάστε από το shareware

ΗΧΟΣ :Πολύ ωραίες μελωδίες θα σας μείνουν χαραγμένοι . Στην full εκδοσή σε cd θα βρείτε soundtrack με 25 τραγούδια σε υψηλή ποιότητα , τα οποία έχουν αφαιρεθεί από την freeware εκδοσή λόγω μεγέθους (εγώ κατέβασα την freeware οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη) . Επίσης υπάρχει φωνητική προειδιποίηση για τα bosses και για ένα good luck στην αρχή της πίστας. Τέλος έχουμε κλασσικά εφέ πυροβολισμών χωρίς να έχουμε κάποια καινοτομιά. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα αυξομείωσης μουσικής και εφφέ .

Εικόνα
Βοnus πίστα με μια δόση νοσταλγίας.

GAMEPLAY : Ας μπούμε στο ζουμί λοιπόν
Full story mode : Στηριζόμαστε στην ιστορία του παιχνιδιού , συλλέγουμε Data-cubes για να προχωρήσει η ιστορία χωρίς να είναι απαραίτητα ωστόσο ,κυρίως όμως μαζεύουμε χρήματα γιατί μέσω αυτών θα αναβαθμίσουμε το σκάφος μας την ασπίδα του τον κινητήρα και κυρίως κυρίως τα όπλα μας.

Εικόνα
H οθόνη για της αγορές μας
Εικόνα
Αριστερά βλέπεις πως βαράς με το νέο όπλο ή την αναβάθμιση

μερικές φορές υπάρχει και επιλογή πιο δρόμο θα πάρουμε καθώς και bonus πίστες. Το ωραίο είναι ότι ότι λεφτά βγάζουμε τα κρατάμε χωρίς να υπάρχει κάποια χρηματική ποινή στην αλλαγή όπλων (δεν τα πουλάμε σε χαμηλότερη τιμή) ωστόσο υπάρχει μια παγίδα. σε κάθε πίστα υπάρχει διαφορετική ποικιλία όπλων σκαφών κτλ προς αγορά οπότε σε κάθε πίστα πρέπει να γίνεται έλεγχος γιά ότι καλύτερο κυκλοφορεί και αν βρούμε κάτι καλό το κρατάμε. Εφόσον χάσεις σε μια πίστα μπορείς με διαφορετική επιλογή όπλων αν θες να την ξαναπαίξεις χάνοντας βέβαια ότι χρήματα είχες κερδίσει. Αυτό δεν ισχύει στις πίστες Bonus . H ανταμοιβή σου όταν τελείωσεις το παιχνίδι είναι ο κωδικός για το super arcade.
Εικόνα
Arcade game 1 player : Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά η αναβάθμιση των όπλων γίνεται με power-ups που βρίσκεις στην πίστα οπότε τα χρήματα είναι άχρηστα.
Αrcade game 2 players : Εδώ έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη οι δύο παίχτες ελένχουν 2 διαφορετικά σκάφη , ο ένας μαζεύει τα upgrade για frond gun και ο άλλος για rear. Η έκπληξη είναι ότι τα 2 σκαφάκια μπορούν να ενωθούν και ο 1 παίχτης κινεί το σύμπλεγμα ενώ ο 2ος γίνεται turret με κίνηση 360 μοιρών .
Εικόνα

ΟΠΛΑ και ΑΣΠΙΔΑ: Με μια μόνο λέξη ΠΟΙΚΙΛΙΑ.Το σκάφος μας διαθέτει 4 ειδών όπλα 18 frond και 12 rear gun , 30 left και right sideguns .Πρέπει να έχει μέσα ότι είχε εμφανιστεί ως τότε σε arcade. (αποκορύφωση το όπλο Retroball)
Τα frond και rear είναι αναβαθμισιμά εώς 13 φορές (11 στο normal) ελέγχονται από 1 κουμπί και προφανώς έχουν άπειρα πυρομαχικά. Μερικά rear μπορεί να έχουν 2 τρόπους χρήσης που αλλάζουν με κάποιο κουμπί (πχ να βαράνε στο πλάι ή προς τα πίσω)
Τα sidekicks gun ελένχονται από άλλα κουμπια (εκτός αν έχουν άπειρες βολές) και μπορεί να είναι από φλογοβόλα εώς υπερβόμβες και πυραύλους (από 5 ως 100 βολές πχ).
Σε αντίθεση με τα περισσότερα shooters στο Tyrian δεν χάνεις με την πρώτη επαφή αλλά έχεις εκτός από την ενέργεια του σκάφους (για αυτό αγοράζεις και διαφορετικά σκάφη) και την ασπίδα σου.Σαν να μην φτάναν αυτά η ασπίδα σου ξαναφορτίζει όταν το σκάφος σου έχει αρκετή ενέργεια μέσω των generator που ρυθμίζει μεταξύ άλλων πόσο γρήγορα πυροβολάς, έτσι αρκετές φορές πρέπει να σταματήσεις το μακελειό ώστε να γεμίσεις την ασπίδα σου.
Εικόνα
in game επεξηγήσεις.

ΔYΣΚΟΛΙΑ : Καλά το πράγματα και εδώ υπάρχουν καταρχάς 3 επίπεδα δυσκολίας . Στο νορμάλ δεν θα δυσκολευτήτε (από τις 70 πίστες ζητημά να έπαιξα 5 δευτερή φορά και 3 να με δυσκόλεψαν). Από το hard τα πράγματα αλλάζουν διότι υποτίθετε ότι είναι νύχτα και βλέπεις σε μια κωνική περιοχή μπροστα σου (μεγάλη ανοησία πιστεύω να μην μπορείς να το απενεργοποιήσεις) πράγμα που δεν ισχύει στο διπλό που ενδύκνετε για αυτό το λόγο.
Εικόνα
Εικόνα

Απο κει και πέρα υπάρχουν άλλα 3 επίπεδα που ξεκλειδώνουν με κωδικούς.

ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ : To Tyrian έχει τέσσερα Bonus games τα τρία από αυτά ξεκλειδώνουν στο story game ενώ το άλλο πατώντας DESTRUCT στην εισαγωγική οθόνη .

Εικόνα
Το Destruct.

Υπάρχουν δεκάδες hints στο παιχνίδι στη σελίδα που δίνω πιο κάτω μπορείται να τα δείτε . Αναφέρω τα εξής
Tab + # αλλάζεις σε custom ship number #.
Caps Lock + # Γεμίζει τα sidekicks καθώς και την ενέργεια σου.
και στα Arcade modes κανονικά δεν σώζεις, πατώντας όμως Alt+s μπορείς , προφανώς με Alt+l κάνεις load(ισχύει πριν ξεκινήσει η πίστα).

http://members.iinet.net.au/~vannevar/tyrian/index.html

Εικόνα
Εικόνα
Κάποια αρρωστάκια έχουν βάλει τα δικά τους σκαφάκια στην παραπάνω σελίδα και αυτά, μαζί μπορείτε να κατεβάσετε και ένα καινούριο επεισόδιο(αντικαθιστά το 4ο)

ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ :
-Η πρώτη έκδοση του Tyrian είχε 3 επεισόδια , η έκδοση 2.0 είχε 4 ενώ στο Tyrian 2000 προστέθηκε και το 5ο.
-3 ήταν οι πρωτεργάτες για το Tyrian οι Alexander Brandon , Jason Emery , and Daniel Cook . Και για τους 3 ήταν το πρώτο εμπορικό τους παιχνίδι.
-Αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει από τη Safari Software ωστόσο το πήρε η Εpic
-Ήταν έτοιμες να κυκλοφορήσουν εκδόσεις για Gameboy Color και Advance αλλά δεν βρέθηκε εκδότης μπορείτε να τις κατεβάσετε από την πιο πάνω σελίδα όπως και σχεδόν όλες τις εκδόσεις του Tyrian,Tyrian 2000
-Τον Φεβουάριο του 2007 δόθηκε σε προγραμματιστές ο κώδικας σε Pascal ώστε να ξαναγραφτεί σε C ,αυτό το project ονομάστηκε OpenTyrian
-Mέσω αυτού ήταν ''εύκολο'' το cross-platform με αποτέλεσμα να έχουμε homebrew για Amiga, Dreamcast, DS, GameCube, Gizmondo, GP2X, Nokia Internet Tablets, PSP,και Wii (μέσω Gamecube).

Kαι ένα Βιντεάκι
http://www.youtube.com/watch?v=yM2p6swyM1E
Άβαταρ μέλους
GeoAnas
Methuselah
Methuselah
Δημοσιεύσεις: 1503
Εγγραφή: 19 Απρ 2004 22:39
Τοποθεσία: Πολύγυρος - Χαλκιδική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από GeoAnas »

Εξαιρετική παρουσίαση my friend :lol: :shock: !!!
Άβαταρ μέλους
sap
Wonder Boy
Wonder Boy
Δημοσιεύσεις: 66
Εγγραφή: 16 Μάιος 2008 17:00

Δημοσίευση από sap »

Ευχαριστώ
Άβαταρ μέλους
Giama
Mame Freak
Mame Freak
Δημοσιεύσεις: 414
Εγγραφή: 04 Σεπ 2004 10:12
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Giama »

Super η παρουσίαση, όπως πάντα!
Άβαταρ μέλους
ambu_dare
Out of Space
Out of Space
Δημοσιεύσεις: 1796
Εγγραφή: 10 Φεβ 2005 15:40

Δημοσίευση από ambu_dare »

Φανταστικό παιχνίδι και φυσικά η παρουσίαση - αφιέρωμα ήταν ακόμα πιο απολαυστική στην ανάγνωση της... Το παιχνίδι μου άρεσε τόσο πολύ που το έχω εγκαταστήσει και σε καινούργια φορητή κονσόλα μου με το που βγήκε το κατάλληλο Port. Θυμάμαι και το Raptor COTS αλλά έχω την εντύπωση ότι το Tyrian ήταν ανώτερο σε όλα τα επίπεδα (ή έτσι μου άρεσε). Εξαιρετική προσθήκη οι φωτογραφίες με τα CDs με τα demos που έβαλες... θυμίζουν άλλες εποχές, κάπου τα έχω και εγώ αυτά τα συγκεκριμένα.

THANX sap
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
TallMan
Mame Maniac
Mame Maniac
Δημοσιεύσεις: 665
Εγγραφή: 30 Απρ 2006 01:06
Τοποθεσία: Καπου μεταξυ Θεσσαλονικης Αθηνας Πατρας

Δημοσίευση από TallMan »

Άψογος sap για άλλη μια φορά!!!!!!!!

:clapping: :clapping: :clapping: :clapping:
Nα'χα αλλο ενα δεκαρικο!Μου τελειωσαν τα credit!

My animals slow! ;)

F1 πιστα στην Ελλαδα ρεεεεε!!!!!!!!!
Απάντηση