Saiyuki : Journey West (PSX)

aka User Games Reviews. Τα καλύτερα πηγαίνουν στα reviews του mame.gr.

Συντονιστές: Maddog, Whacker, Badge

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
sap
Wonder Boy
Wonder Boy
Δημοσιεύσεις: 66
Εγγραφή: 16 Μάιος 2008 17:00

Saiyuki : Journey West (PSX)

Δημοσίευση από sap »

GAME: Saiyuki : Journey West (Saiyūki (西遊記 στα Ιαπωνικά)
Εικόνα

PLATFORM: Playstation one (PSX)
DEVELOPERS : Koei
PUBLISHER : Koei
GENRE : Tactical RPG
MODE : Single player
MEDIA : 1 cd-rom
YEAR: 1999 (J) 2001 (NA)

Η Koei είναι κυρίως γνωστή για την σειρά της Romance of Three Kingdoms ένα καθαρό Strategy παιχνίδι, οπότε δεν είναι περίεργο ότι η απόπειρα της για ένα RPG θα ήταν ένα tactical. Ως συνήθως δε, η Koei αντλεί τα θέματα της από την Ανατολική κουλτούρα, ιστορία και μυθολογία και κάτι παρόμοιο έχουμε και στην περίπτωση μας.
Το Saiyuki : Journey West λοιπόν στηρίζετε (ελαφρώς) στο σενάριο του Κινέζικου ομόνυμου μυθιστορήματος του 16ου αιώνα Journey to the West.
http://en.wikipedia.org/wiki/Journey_to_the_West

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : Είναι ένα καθαρόαιμο Tactics game με λίγα στοιχεία RPG. Ο παίχτης καλείται να χρησιμοποιήσει τους χαρακτήρες του ώστε να πετύχει το ζητούμενο κάθε μάχης (συνήθως να κατατροπώσει όλους τους εχθρούς ή κάποιον συγκεκριμένο). Η κίνηση γίνεται με τη σειρά ανάλογα με την ταχύτητα κάθε μονάδας (turn based). Οι χάρτες του είναι ψευδοτρισδιάστατοι κάτι το οποίο σημαίνει ότι η υψομετρική διαφορά έχει σημασία στις μάχες.
Εικόνα


ΙΣΤΟΡΙΑ : Ο κύριος χαρακτήρας της ιστορίας είναι μια (ενας) κινέζος μοναχός η (ο) Sanzo, 16 ετών, βρέθηκε βρέφος και μεγάλωσε στο μοναστήρι και η οποία βλέπει σε όραμα μια Φύλακα guardian, την Lady Kannon η οποία και κινδυνεύει, (bodhisattva πεφωτισμένη ύπαρξη, αθάνατη) να ζητάει την μεταφορά ενός ραβδιού (το οποίο μπορει να μεταφέρει guardians) στο ναό του κεραυνού στις Ινδίες διαμέσου του δρόμου του μεταξίου (journey west) καθώς και να συλλέξει τους υπόλοιπους 5 guardians στην διάρκεια του ταξιδιού.
Ωστόσο ένα τόσο δύσκολο ταξίδι δεν θα μπορούσε να γίνει με μόνο ένα μοναχό, οπότε στον δρόμο ο ήρωας μας θα κάνει φίλους, και τι φίλους. Όλοι μαζί θα εξιλεωθούν από το παρελθόν και στο τέλος θα σώσουν τον κόσμο (για άλλη μια φορά)

Εικόνα
Λιγό κουβεντούλα πριν την μάχη είναι απαραίτητη


ΜΑΓΕΙΑ : Βασίζεται στα στοιχεία (Elements). Υπαρχουν πέντε στοιχεία στο παιχνίδι το Ξύλο (ζωή) - Φωτιά - Νερό - Γη - Μέταλλο και κάθε χαρακτήρας έχει μια έμφυτη προτίμηση ως προς το καθένα. Το κάθε στοιχείο έχει ειδικά ξόρκια (scrolls) εντελώς ξεχωριστά. Ο κάθε χαρακτήρας σε κάθε level που κερδίζει ανεβάζει και τη δύναμη ενός ή και παραπάνω στοιχείων που χρησιμοποιεί κατα κόρον ή με την βοήθεια κάποιον relics που φορά. Προφανώς όσο μεγαλύτερο η δύναμη στα elements τόση περισσότερη ζημία θα κάνει στους εχθρούς και το αντίστροφο. Επίσης κάθε scroll έχει μια ελάχιστη απαίτηση ειδικότητας ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί. Κάθε element έχει 10 ξόρκια άρα σύνολο 50.
Η καινοτομία όμως που φέρει το Saiyuki έγγυται στο εξής : Όλοι οι σύντροφοι της Sanzo, καθώς και όλοι οι μεγάλοι αντίπαλοι έχουν την ιδιότητα Were (όπως werewolf, λυκάνθρωπος). Ο καθένας με ένα ξεχωριστό ζώο ή έντομο. Έτσι με αυτό το τρόπο μπορεί να μεταλλαχθεί σε ένα πλάσμα με πολλά hit points ειδικά Spells και επιθέσεις λύνοντας τα χέρια σας. Βεβαίως υπάρχουν και κάποιες δικλίδες, αφενός μόνο ένα άτομο κάθε φορά μπόρει να χρησιμοποιεί αυτή την ιδιότητα, αφετέρου για περιορισμένο χρόνο εώς ότου τελείωσει η μπάρα μεταμόρφωσης. Τέλος σχεδόν όλοι οι μεγάλοι αντίπαλοι έχουν αντίστοιχες ικανότητες (και είναι αρκετοί).
Η μόνη που δεν μπορεί να αλλάξει μορφή είναι η Sanjo η οποία ωστόσο μπορεί να καλέσει έναν Guardian ο οποίος θα βοήθεια την ομάδα. (θυμίζει κατα πολύ Final Fantasy και στα γραφικά) και τις δίνει και ένα ιδιαίτερο spell χωρίς να ξοδεύει mana. Οι guardians παραμένουν για τρεις γύρους.
Εικόνα
H Mother η πρώτη Guardian που θα αποκτήσετε και η πιο πολυχρησιμοποιημένη


ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ : Οι βασικοί χαρακτήρες είναι 6. Είναι οι 6 πρώτοι και ο μέγιστος αριθμός που μπορείς να χρησιμοποίησεις σε μια μάχη. Στην ομάδα αργότερα προστίθονται και άλλοι αν ενεργήσεις σωστα (από τα λίγα δείγματα RPG) και το σωστά δυστυχώς σημαίνει να είσαι καλός. Κάθε χαρακτήρας έχει και μια ειδική ικανότητα. Οι υπόλοιποι 5 (+1 6 με έναν που ξεκλειδώνει) έχουν την πλάκα τους αλλά δεν συμμετέχουν ούτε στα βιντεάκια ούτε είναι κάτι εξαίσιο). Στο βιβλίο οι χαρακτήρες Son Goku, Cho Hakkai , και Sha Gojo είναι όλοι δαίμονες που ακολουθούν τον μοναχό είτε αναγκαστικά είτε περιμένοντας την εξιλέωση και κουβαλά ο καθένας τα χούγια του αλλά στην μεταφορά στο παιχνίδι βλέπουμε καλοκάγαθους χαρακτήρες. Ενδιαφέροντες είναι και οι μεγάλοι κακοί χαρακτήρες με ανάλογες ειδικότητες και μεταμορφώσεις, πολλοί και μοναδικοί.
Εικόνα
Γυναίκα αράχνη απο τις χειρότερες στο είδος τους

SANJO - Η μοναχός και κύρια χαρακτήρας μας. Σαν element έχει το ξύλο τα περισσότερα ξόρκια του οποίου γιατρεύουν τους συμμάχους της (το παιχνίδι σου δίνει την επιλογή να είναι κορίτσι ή αγόρι η Sanjo αλλά μιας και ως μοναχός --βρώμαγε-- οτί θα είναι Healer (προτίμηση στην θηλυκή ενσάρκωση) ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιήσει και το ραβδί της για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της. Είναι ο μόνος χαρακτήρας που εάν χάσεις στην διάρκεια της μάχης τελείωνει το παιχνίδι.
Εικόνα
Και κοινωνικά μυνήματα στο παιχνίδι

SΟΝ GΟΚU - Βασισμένος στον Βασιλιά Πίθηκο από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές στη κινέζικη μυθολογία. Οξύθυμος αλλά δίκαιος, μεταμορφώνετε σε ένα πίθηκο (προφανώς) με element την φωτιά. Ειδική ικανότητα έχει ένα spell που μπορεί να ταξιδεύει πάνω σε ένα σύννεφο για μερικά τετράγωνα (υπάρχει νομίζω και ένα shoot-em-up, όποιος θυμάται...) το οποίο τον βοηθά να είναι πάντα στην καρδία της μάχης. Οι φίλοι των anime σίγουρα θα αναγνωρίσουν τον κύριο χαρακτήρα από το Dragonball (βασισμένος ελαφρά και αυτός στον βασιλια πίθηκο , έχει ουρά, το ραβδί και το σύννεφο :) ), καθώς και μια σειρά anime με τον ίδιο τίτλο, για τους cineφίλους η τελευταία εμφανισή του ήταν στο Forbidden Kingdom, περσινή ταινία με Chakie Chan kai Jet Li.

CΗΟ HΑΚΚΑΙ - Ένας γουρουνάνθρωπος, και αυτός από το βιβλίο, μεταμορφώνετε σε έναν τεράστιο αγριόχοιρο. Λατρεύει το φαγητό και αναζητάει τις καλύτερες συνταγές. Είναι αργός αλλά ιδιαίτερα δυνατός. Το element του είναι η γη και η ειδική του ικανότητα είναι το χτήπημα με την τσουγράνα οπού χτυπάει σε σειρά εώς και 3 αντιπάλους (ιδιαίτερα χρήσιμο)

SHU RYORIN - Η γλυκεία κόρη του δρακοβασιλιά τρέχει να ξεφύγει από το μέλλοντα άνδρα της (συνοικέσιο). Προφανώς και μεταμορφώνεται σε δράκο που πετάει. Είναι φοβιτσιάρα και σαν ειδική ικανότητα μπορεί να χτυπήσει δύο αντιπάλους σε σειρα ορίζοντια αυτή τη φορα. Element της το μέταλλο.
Εικόνα
Ryorin αντιμέτωπη με την δρακοξαδέρφη της

SΗΑ GΟJO - Πρώην κυνηγός weres, τώρα πια κυνηγημένος και μοναχικός. Ο ποιό επιστήμονας της παρέας. Μεταμορφώνεται σε Ψαράνθρωπο (σωστή μαντεψία για element το νερό) και κερδίζει εξτρά hit points όταν μάχεται σε νερό.
Εικόνα
Ο Gojo λέει την ιστορία του

LADY KIKKA - Μια γιγάντια πεταλουδίτσα, παιδί της γης και αυτή , με το τόξο της μπορεί να κάνει charm σε εχθρούς (πολυ χρήσιμο), ένας δεύτερος healer πάντα είναι καλοδεχούμενος.

ΓΡΑΦΙΚΑ : Καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες και οι ψευδοτρισδιάστατες πίστες. Εξαίσια τα animation των spells καθώς και το κάλεσμα των guardians θα θυμήσουν σε πολλούς τα FF. Πολύ όμορφη εισαγωγή. και όλα αυτά με ένα ανατολίτικο στυλ. εξαίσια τα avatars των χαρακτήρων που μιλάνε με διαφορετικά ανάλογα με τα συναισθήματα τους .
Εικόνα

ΗΧΟΣ : Όχι κάτι σημαντικό έχει περίπου 30 μελωδίες πάλι με στοιχεία απο την Απώ Ανατολή. 4-5 από αυτές όμως θα σας μείνουν. Υπάρχει και επιλογή να μην είναι ενεργές.

ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ : σε κάθε πίστα διαδρομή στο χάρτη υπάρχει και μία μάχη. Δεν είναι ανοιχτό παιχνίδι δηλαδή υπάρχει μία διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί , ωστόσο υπάρχουν και κάποιες κρυφές πίστες που δεν είναι δύσκολο να ανακαλυφθούν και συνήθως ανταμείβουν πλουσιοπάροχα.
Εικόνα
Δειγμα του χάρτη

Στις πόλεις που θα συναντήσετε θα μπορέσετε να εξοπλιστέιτε με γιατρικά, relics πανοπλίες καθώς και να ενισχύσετε τα όπλα σας. Το ενδιαφέρον είναι ότι αν εξαιρέσεις όπλο και πανοπλία , υπάρχουν μόνο 6 θέσεις στο inventory κάθε χαρακτήρα και η μαγεία σας είναι σε scrolls οπότε πρέπει να είστε προσεχτικοί τη θα κουβαλάτε μαζί σας μιας και στην διάρκεια της μάχης αλλαγές δεν δεχόμαστε. Μου άρεσε το ότι στους μαγαζάτορες μπορεί να γίνει άσχετος διάλογος μεταξύ κάποιου μέλος σας και μάλιστα είναι απαραίτητο για να ξεκλειδώσε τον κρυφό guardian. Στις μεγάλες πόλεις θα βρεθούν προς αγορά special items, υπάρχουν Dojos ( Ιαπωνικές σχολές πάλης ) ωστέ να ανεβάσετε τους χαρακτήρες σας και το πιο ενδιαφέρον είναι το ταχυδρομείο, σε αυτό θα πάρετε αποστολές άσχετες με το παιχνίδι ώστε να βγάλετε κάποια απαραίτητα χρήματα και να κερδίσετε μοναδικά αντικείμενα. Σε κάποια ταχυδρομεία, υπάρχει παράρτημα με ένα ειδικό παιχνίδι χαρτιών με μοναδικά έπαθλα (κάτι μεταξύ 21 και φρουτάκια). Πολλά αντικείμενα είναι μοναδικά και αυτά είναι τα πολύ ενδιαφέροντα!!
Εικόνα

GAMEPLAY : Στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσω να συνοψίσω τι μου άρεσε και τι όχι
+ Υπάρχει η δυνατότητα για back stabbing. Μια επίθεση από τα νώτα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζημία αλλα και επιβράβευση στα xp!
+Πάρα πολλοί μεγάλοι αντίπαλοι με μοναδικά spell και ικανότητες ο καθένας
+Η καινοτομία του were, το πότε θα χρησιμοποιηθεί και απο ποιόν είναι σημαντικό.
+Ενδιαφέροντα αντικείμενα και το συστημά μαγείας
+Ποικιλία στις πίστες καθώς και η δυνατότητα να μετακινήσεις αντικείμενα, να ρίξεις πέτρες στους εχθρούς κτλ
+Η ιστορίες των 6 κύριων χαρακτήρων είναι εωδιαφέρουσες και ένα καλό διάλλειμα ανάμεσα στις μάχες.

-Σχετικά μικρή ποικιλία μικρών αντιπάλων
-Ελάχιστες πίστες είχαν μια πρωτότυπη αποστολή
-Το Story αρχίζει απότομα, δεν εξηγεί ούτε τα βασικά π.χ. τι είναι η Lady Kannon, άμα δεν είσαι Βουδιστής δύσκολα τα πράματα..
-Δεν υπάρχει η αγαπημένη μου επιλογή steal
-Γενικά στο παιχνίδι δεν μπορείς να είσαι κακός, δεν πεθαίνει κανείς στο παιχνίδι και όλοι κατα βάθος είναι καλοι (sic)
-Είναι αρκετά εύκολο (εκτός από τον τελευταίο αρχηγό)

Ενα αρκετά καλό δείγμα του παιχνιδιού
http://www.youtube.com/watch?v=W2cnMTNLdMk

Άλλο ένα άσχετο με το παιχνίδι, με τους ήρωες του βιβλίου για τους Ολύμπιακούς αγώνες (ΒΒC)
http://www.youtube.com/watch?v=Yr5ZWYRa ... re=related
Άβαταρ μέλους
Maddog
Master Modelator
Master Modelator
Δημοσιεύσεις: 3768
Εγγραφή: 26 Μάιος 2004 14:44
Τοποθεσία: Κάποιο beach bar στο Ντουμπάι
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Maddog »

Εξαιρετική παρουσίαση! Είχαμε καιρό να δούμε review σου αλλά η επιστροφή ήταν το ίδιο ποιοτική με τις προηγούμενες παρουσίες σου στο section. Ευχαριστούμε. :D

Ομολογώ ότι το παιχνίδι δεν το ήξερα καν. Δεδομένου ότι θυμίζει αρκετά το Final Fantasy Tactics, το οποίο μου αρέσει πολύ, σίγουρα πρέπει να το εντοπίσω και να του ρίξω καμμιά ματιά.
Παππού όλος ο κόσμος ανησυχεί μήπως η σχέση σου με την πιτσιρίκα αποβεί μοιραία.
-Τι να κάνουμε παιδί μου...αν πεθάνει - πέθανε...
Άβαταρ μέλους
Scatman
Emulation King
Emulation King
Δημοσιεύσεις: 1216
Εγγραφή: 01 Σεπ 2006 04:30
Τοποθεσία: Neo Kobe
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Scatman »

Πολυ καλη παρουσιαση οντως αν κι εγω δεν το εχω σε τοση εκτιμηση οπως Πχ τα Hoshigami, FF Tactics ή και Vandal Hearts ακομη.
Τα tRPGs ειναι μια ιδιαιτερη κατηγορια RPGs που απτη φυση τους ειναι "περιορισμενα".

Ιστορικα να αναφερω οτι στην Ιαπωνικη αγορα ειχε κυκλοφορησει και το
GensoMaden Saiyuki - Go to the West το οποιο ονομαστικα μοιαζει αρκετα αλλα δεν εχει την παραμικρη σχεση με αυτο.
Άβαταρ μέλους
xalia
L33t P14y3r
L33t P14y3r
Δημοσιεύσεις: 1932
Εγγραφή: 14 Φεβ 2005 12:07

Δημοσίευση από xalia »

Πολύ καλό φαίνεται! Με το μίσος μου για τη sony, έχω χάσει πολύ καλά παιχνίδια…
reboot
--------
Άβαταρ μέλους
grip
Emu Chief
Emu Chief
Δημοσιεύσεις: 2092
Εγγραφή: 21 Νοέμ 2005 21:45
Τοποθεσία: Τρίκαλα

Δημοσίευση από grip »

Εύγε και από εμένα για την παρουσίαση.
Δεν είμαι fan τέτοιου είδους παιχνιδιού αλλά αξίζει να διαβάζει κανείς τις παρουσιάσεις σου.
+1 και από εμένα. :wink:
Long live the emulator!!!!
[url=http://ubanimator.com][img]http://img288.imageshack.us/img288/2192/userbar517432aj.gif[/img][/url]
Απάντηση